Den här hemsidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar dig ett byta till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Leveranstid 2-3 vardagar, fri frakt över 995 kr.

Därför firar vi midsommar

Därför firar vi midsommar

Årets skönaste högtid närmar sig med stormsteg och vi gör oss redo för att äta rå fisk, sjunga snapsvisor för full hals och hoppa som grodor runt en stång täckt av blommor. Midsommar är främst förknippat med ljusa nätter och ses av många som ett startskott för sommaren. Men varför firar vi egentligen denna härliga (ofta regniga) tradition?

Den officiella förklaringen är att vi firar Johannes Döparen. Enligt kristen tro var han exakt ett halvår äldre än Jesus (som föddes vid jul) så därför firar vi Johannes Döparens födelsedag vid midsommar. Andra hävdar dock att midsommarafton är årets längsta dag och att det är därför som vi firar midsommar, men det är en sanning med modifikation.

Förr i tiden pratade man om att midsommarnatten var magisk och full av övernaturliga väsen. Du kanske har hört talas om att sju sorters blommor under huvudkudden kommer att få dig att drömma om din tillkommande… Detta är bara en av många midsommarsägner som vi gärna vill tro på. 

Och varför insisterar vi på att bära en blomkrans runt huvudet? Jo, enligt gammal folktro var nämligen allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Att vi trär en egen flätad midsommarkrans runt huvudet är dock en relativt modern tradition. Jonas Engman vid Nordiska museet förklarar att vi i samband med ritualer trär många saker på huvudet eftersom det är en väldigt laddad zon.

Magisk eller inte så önskar vi på Caroline Svedbom DIG en fantastisk midsommar!

Lämna en kommentar

Vänligen notera, kommentarer måste bli godkända innan publicering.

Varukorg

Inga fler produkter är tillgängliga att handla